12 kwietnia obchodzimy Dzień czekolady. Rozpocznijmy świętowanie już dziś. Na początek parę słów o czekoladzie.
Uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat pojawia się w coraz to nowych odsłonach: ciastka,batony lody,a nawet mydło czy masaż.. Czekolada długo czekała na swiatowe odkrycie. Co prawda napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XVw przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Nastepnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsz tabliczka czekolady.
Udowodniono, że czekolada ma właściwości medyczne. Jest źródłem wielu substancji, które mają pozytywne działanie na organizm: magnez, żelazo, potas, błonnik oraz przeciwutleniacze. Czekolada wpływa na pozytywne samopoczucie, dodaje energii i relaksuje.
Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP.
Ciemna czekolada jest dobra dla serca, pozytywnie wpływa na układ krążenia, poprawia także pamięć i funkcjonowanie mózgu, poprawia nastrój. Codzienne spożywanie 7 gramów gorzkiej czekolady skutecznie chroni układ krwionośny. Zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób nowotworowych oraz pobudza pracę nerek.
Na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk ponad 7 miliardów dolarów rocznie.
Obliczono, że statystyczny Polak zjada rocznie około 60 tabliczek czekolady.
- Skąd pochodzi czekolada?
CZEKOLADA ZJADANA W DUŻYCH ILOŚCIACH GROZI OTYŁOŚCIĄ ORAZ INNYMI CHOROBAMI.
W SPOŻYWANIU CZEKOLADY NALEŻY ZACHOWAĆ UMIAR.
Na koniec zabawa z piosenką Chocolate CHOCO CHOCO
https://www.youtube.com/watch?v=lFWysdCgVNg